Takie inne danie, wątróbka z jabłkiem jest stosunkowo popularna, ale z rabarbarem, nigdy nie słyszałam i tak mi przyszło do głowy, rabarbar kwaskowy, jabłka najlepiej pasujące do wątróbki też są kwaskowe, dlaczego by nie zaryzykować i nie spróbować takiego połączenia! Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, czasem warto eksperymentować. Dzieci zajadały się z apetytem! Wątróbka z rabarbarem i jabłkiem jest pyszna
Składniki:
– 60 dag wątróbki drobiowej;
– 2 małe cebule;
– 3 łodygi rabarbaru;
– 1 małe jabłko;
– 1 szklanka mleka+3 łyżki;
– sól;
– pieprz;
– majeranek
– mąka
Wykonanie:
Wątróbkę pokroić i oczyścić, włożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Cebulę obrać, pokroić w piórka, z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w kawałki około 0,5 cm grubości.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, lekko posolić i smażyć, aż będzie miękka, zwiększyć ogień. Dodać wątróbkę z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć mieszając. W momencie, gdy mąka zacznie przypalać się do patelni dolać szklankę mleka. Dusić, aż wątróbka będzie miękka.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia.
Tak przygotowany sos doprawić solą, pieprzem i świeżym majerankiem
Smacznego
Tym wpisem biorę udział w Akcji kulinarnej Jakubiak lokalnie, można zajrzeć na stronę z książką:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
27 maja 2015
Takie ryzyko na pewno się opłaciło
Aga napisał(a):
28 maja 2015
To prawda