Łagodna jest zima w tym roku, ale mimo wszystko to zima. Zdarzają się dni, że spaceruję długo z wózkiem, bo Zuzia śpi i śpi, a mi już tak strasznie zimno, ale żal mi budzić dziecka. Zdarzają się też takie dni, że jadę w teren, oglądać przyszłą budowę, bądź teren, na którym przyjdzie mi współtworzyć projekt, a w związku z moją branżą zawsze w takich miejscach jest zimno. Lubię swoją pracę, ale czasami zdarzy mi się przemarznąć, wtedy idealnie sprawdza się waniliowe kakao z cynamonem. Takie kakao jest pełne aromatów, a w domu dzięki temu pięknie pachnie. Ja nie przepadam za gotowym miksem kakaowym, może dlatego, że pamiętam z dzieciństwa właśnie gotowane kakao i ono mi najlepiej smakuje. Uwielbiam mleko i wszystko, co można z nim pić, co udziela się również moim domownikom. Jak dzieci spróbowały tego waniliowego kakao to ciągle mnie proszą, żebym takie robiła, a ja w zimowy wieczór z gorącym kubkiem mogę pracować :)

waniliowe kakao

Składniki:

– 2,5 szklanki mleka;

– 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z połowy wanilii;

– 2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao;

– miód do smaku;

– zmielony cynamon do posypania 

Wykonanie:

Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy (bądź wanilię). Gotować na małym ogniu, aż mleko zawrze. Kakao wsypać do szklanki, dodać odrobinę wody, rozmieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać kakao, mieszać do połączenia się składników, dodać miód. Rozlać do kubeczków. Pozostałe mleko spienić (ja mam spieniacz do mleka, można to zrobić w ekspresie do kawy, lub wlać do słoika i energicznie potrząsać, aż do uzyskania piany) Umieścić na wierzchu kakaa, posypać cynamonem.

Smacznego :)

kakao