Wczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort malinowy i sprawdził się idealnie. Uwielbiamy torty z bitą śmietaną, więc i w tym nie mogło jej zabraknąć. Zastanawiałam się jedynie czym nasączyć tort, pomyślałam, że idealnie nadałby się alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać tego pomysłu, gdyż dzieci również jadły ten tort. Postanowiłam więc wykorzystać jagody i nutkę syropu kurakao. Całość tortu zwieńczyłam białymi i niebieskimi wiórkami kokosowymi.

Tort

Składniki:

  • Biszkopt:

– 10  jajek;

– 3/4 szklanki cukru;

– 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej;

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;

– 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku;

  • Przełożenie i dekoracja:

– szklanka jagód;

– 3 łyżki syropu kurakao;

– 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała);

– 1 łyżka cukru pudru;

białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż dobrze się spienią, ale nie będą idealnie sztywne. Stopniowo zwiększać obroty miksera aż do maksymalnych i dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy skończy się cukier, ubijać jeszcze pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż będzie bardzo sztywna i błyszcząca.

Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie.

Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko zmiksować, dodać ostatnią porcję mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników (w masie nie mogą pozostać grudki mąki).

Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x25cm, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę z biszkoptem do góry dnem i w takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę.

Jagody zblendować, wymieszać z syropem.

Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, wysmarować masą jagodową, położyć 1/2 bitej śmietany, położyć drugi blat, posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami.

Smacznego :)

Tort niebieski