Wczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort malinowy i sprawdził się idealnie. Uwielbiamy torty z bitą śmietaną, więc i w tym nie mogło jej zabraknąć. Zastanawiałam się jedynie czym nasączyć tort, pomyślałam, że idealnie nadałby się alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać tego pomysłu, gdyż dzieci również jadły ten tort. Postanowiłam więc wykorzystać jagody i nutkę syropu kurakao. Całość tortu zwieńczyłam białymi i niebieskimi wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- Biszkopt:
– 10 jajek;
– 3/4 szklanki cukru;
– 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej;
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
– 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku;
- Przełożenie i dekoracja:
– szklanka jagód;
– 3 łyżki syropu kurakao;
– 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała);
– 1 łyżka cukru pudru;
– białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż dobrze się spienią, ale nie będą idealnie sztywne. Stopniowo zwiększać obroty miksera aż do maksymalnych i dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy skończy się cukier, ubijać jeszcze pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie.
Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko zmiksować, dodać ostatnią porcję mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników (w masie nie mogą pozostać grudki mąki).
Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x25cm, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę z biszkoptem do góry dnem i w takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę.
Jagody zblendować, wymieszać z syropem.
Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, wysmarować masą jagodową, położyć 1/2 bitej śmietany, położyć drugi blat, posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami.
Smacznego
Komentarzy: 2
Amerykańskie naleśnik napisał(a):
23 wrz 2013
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa
Marta napisał(a):
17 wrz 2013
Super pomysł