Wybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale niestety nie udało mi się na takowe zapolować, więc wybrałam dodatki, które lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy torty z kremem na bazie bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną białą czekoladą i mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór i usłyszałam w pochwale, że to jeden z moich najlepszych tortów. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale oczywiście okazji w roku trochę jest i będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha!
Składniki:
- Biszkopt:
– 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka;
– 200 g cukru pudru;
– 3 łyżki mąki pszennej;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 2 pełne łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Żółtka ucierać z 2/3 cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki delikatnymi ruchami, następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty
- Czekoladowa bita śmietana
– 350 schłodzonej śmietany 36%
– 250 g sera mascarpone
– 100 g białej czekolady
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
- Dodatkowo:
– pół słoiczka konfitury wiśniowej;
– 15 dag pokruszonych ciastek
Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym wierzchu tortu, również po bokach. Boki obsypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić.
Smacznego
Komentarzy: 16
Magnolia napisał(a):
14 sty 2016
Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
Aga napisał(a):
15 sty 2016
Cieszę się, że smakuję, dziękuję za miłe słowa!
MARIOLA napisał(a):
1 maja 2015
zrobiłam wczoraj tort na swoje imieniny.Tort z bitą śmietaną i kakao.Wyszedł zarówno w smaku jak i z wyglądu rewelacyjnie.Wszyscy jedli i zachwycali się smakiem ja i wyglądem.POZDRAWIAM.
Aga napisał(a):
1 maja 2015
Bardzo się cieszę, że smakował! Pozdrawiam serdecznie
Marta napisał(a):
27 mar 2014
Wspaniały tort! Wszystkiego najlepszego dla Córeczki
Aga napisał(a):
29 mar 2014
Dziękujemy
ugotujmyto.pl napisał(a):
26 mar 2014
Córcia musiała być zachwycona! Pyszności!
Aga napisał(a):
27 mar 2014
Była zachwycona Dziękuję i pozdrawiam!
Łucja napisał(a):
25 mar 2014
Pyszny torcik 100 lat dla córeczki!
Aga napisał(a):
27 mar 2014
Dziękuję
Ola in the kitchen napisał(a):
24 mar 2014
Po solenizantce widać, że tor smakował fantastycznie! Mniammm 😀
Aga napisał(a):
25 mar 2014
Smakował bardzo:) Pozdrawiam ciepło
dżemdżus napisał(a):
24 mar 2014
Ach szkoda, że ja znów na diecie. Po ostatnich szaleństwach nieco powinnam powściągnąć swój apetyt. Ale zapisuję przepis na lepsze czasy
Wszystkiego dobre dla przeuroczej młodej damy.
Aga napisał(a):
24 mar 2014
Dietę zawsze można odłożyć. Tort polecam, bo pyszny i dziękuję w imieniu córeczki
kulinarny blog samanthy napisał(a):
23 mar 2014
Przepyszny torcik i urocza córcia, wszystkiego najlepszego
Aga napisał(a):
23 mar 2014
Dziękuję bardzo za miłe słowa i życzenia dla córeczki