Nie wiem jak Wy, ale ja często jestem zmuszona do przygotowywania obiadów w biegu. Poza tym, że staram się szybko je przyrządzić, to zależy mi, żeby były smaczne. Uwielbiamy jeść makaron na różne sposoby. Długo eksperymentowałam z tym przepisem, aby uzyskać ten… według mnie składniki są idealnie dobrane a smak jest pyszny. Nie jest to może dietetyczne danie, ale warte tych kalorii. Polecam!
Składniki:
– 0,5 kg brokułów;
– 40 g masła;
– 30 g mąki;
– 0,4 l mleka;
– 0,1 l śmietany 18%
– 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol)
– makaron wstążki;
– sól, biały mielony pieprz
Wykonanie:
Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie, wyjąć i odstawić do ocieknięcia.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i starannie połączyć. Sos oprószyć pieprzem. Gotować 15 minut.
Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o większych oczkach. Do sosu dodać brokuły (kilka różyczek zostawić do dekoracji). Chwilę wymieszać i podgrzewać.
Ser pleśniowy dodać do sosu z brokułami. Mieszać cały czas, aż ser całkowicie się rozpuści. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i przełożyć na talerze, wyłożyć na niego sos i udekorować brokułami.
Smacznego
Komentarzy: 5
Marta napisał(a):
7 mar 2013
Wygląda pysznie
Aga napisał(a):
7 mar 2013
Proste, szybkie i smaczne danie
Samantha napisał(a):
7 mar 2013
Makaron z tak pysznymi dodatkami, to prawdziwa poezja !!!
Rudzia napisał(a):
6 mar 2013
Super przepis Agus , uwielbiam makaron na wszelkie sposoby, ten przepis jest strzałem w 10 na moje podniebienie, sprobuje przepisu na Twój sos,takiego jeszcze nie robiłam. Idę na łatwiznę i tylko roztapiam ser mascarpone,tez wychodzi swietnie, polecam! Świetne posty, w weekend chce wypróbować Twój przepis na placek po węgiersku;) Pozdrawiam cieplutko cała rodzinke, a w szczególności Wasze slicznoty !!;));***
Aga napisał(a):
6 mar 2013
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Proszę o opinię po wypróbowaniu! Pozdrawiam