Już nie raz wspominałam, że sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej pory najczęściej piekłam sernik z brzoskwiniami, ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie. Konsystencja sernika idealnie mokra, ciężka, nawet P. powiedział, że lepszego nie jadł, a pochwały P. są przeze mnie traktowane jako odnośnik. Muszę przyznać, że mój mężczyzna ma na prawdę dobry smak i gust Ja również zajadałam się tym sernikiem bez opamiętania, a dzieci ciągle prosiły o jeszcze kawałek. Miałam w lodówce puszkę mleka skondensowanego, które wykorzystałam w tym serniku, połączenie idealne Spód brownie jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie
Składniki:
- Spód brownie:
– 50 g masła;
– 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki;
– pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru;
– 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
-opakowanie cukru wanilinowego;
– 50 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
- Masa serowa:
– 750 g twarogu;
– 3 jajka;
– puszka mleka skondensowanego słodzonego;
– opakowanie cukru wanilinowego;
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
– 80 g mlecznej czekolady;
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników.
Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika.
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego
Komentarzy: 12
ewela napisał(a):
28 mar 2014
może święta to idealny pretekst, żeby go spróbować:D
Aga napisał(a):
29 mar 2014
Jest pyszny! A święta to na pewno odpowiedni czas na wypróbowanie
Ola in the kitchen napisał(a):
17 lut 2014
Uwielbiam to połączenie 😀 Świetny sernik!
Aga napisał(a):
19 lut 2014
Dziękuję! Ja od niedawna też uwielbiam takie połączenie
meblowoblog napisał(a):
14 lut 2014
Trochę czytałem o tych brownie i kusi mnie żeby coś takiego przygotować tylko czasu trochę mało ostanio…
Aga napisał(a):
15 lut 2014
Polecam, bo pyszne!
kulinarny blog samanthy napisał(a):
13 lut 2014
Uwielbiam takie połączenie, dla mnie smak idealny
Aga napisał(a):
15 lut 2014
Ja właśnie się przekonuję
Marta napisał(a):
11 lut 2014
Brownie i sernik = połączenie idealne! Pięknie ozdobiony
Aga napisał(a):
12 lut 2014
Dziękuję Rzeczywiście idealne połączenie, teraz to wiem
Anita napisał(a):
9 lut 2014
Ale piękny sernik:)
I zdjęcie bardzo ładne:)
Aga napisał(a):
10 lut 2014
Dziękuję