Ostatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach. A ja czerpie je z gotowania, pieczenia, ale takiego kiedy mam wenę i nastrój, kiedy chcę, a nie muszę. Gdy coś mi pachnie w głowie i muszę to urealnić. Tak było i tym razem, gdy zobaczyłam sernik z jagodami u dorotuś, musiałam go spróbować. Troszkę zmodyfikowałam przepis na kruche ciasto, ale idea wykonania była taka sama. Uwielbiam ciężkie serniki z dodatkiem kwaskowych owoców, które uzupełniają smak i sprawiają, że nie jest on przesłodzony i taki ciężki, a że miałam w domu borówki, żal było z nich nie skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny.
Składniki:
Kruche ciasto:
– 200g miękkiego masła
– 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
– 4 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– szczypta soli
– szczypta proszku do pieczenia
– 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywania
Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.
Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.
Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
Masa serowa:
– 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
– 5 jajek
– 220 g drobnego cukru do wypieków
– 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
– 200 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 600 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).
Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego
Komentarzy: 12
Marta napisał(a):
14 paź 2014
Uwielbiam serniki, ten wygląda pysznie:)
Aga napisał(a):
14 paź 2014
Ja serniki mogłabym jeść na okrągło
gin napisał(a):
23 wrz 2014
Mmm, wygląda cudownie
Mnie też pieczenie bardzo relaksuje, ale właśnie wtedy kiedy chcę, a nie muszę…
Aga napisał(a):
24 wrz 2014
Dziękuję! Tak, bo wtedy kiedy mam ochotę to sprawia ogromną radość
kulinarny blog samanthy napisał(a):
22 wrz 2014
Znakomity z jagodami, a kratka bajeczna !
Aga napisał(a):
22 wrz 2014
Dziękuję bardzo
marcela napisał(a):
22 wrz 2014
mmm… uwielbiam serniki z owocami!
Aga napisał(a):
22 wrz 2014
Ojj ja też, w ogóle serniki uwielbiam!
Małgosia-napiecyku napisał(a):
22 wrz 2014
Fajnie u schyłku lata zjeść taki serniczek…pyszota
Aga napisał(a):
22 wrz 2014
Dokładnie Pozdrawiam
Dorota napisał(a):
21 wrz 2014
Wygląda bajecznie:)
Aga napisał(a):
21 wrz 2014
Dziękuję ślicznie