Jak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!

Rogaliki

 

Składniki:

– 3 szklanki mąki;

– 2 żółtka;

– niepełna szklanka kwaśnej śmietany;

– 2 łyżki cukru;

– 1 opakowanie cukru wanilinowego;

– 125 g margaryny;

– 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny);

– 50 g drożdży;

– marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań)

– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować jajkiem (ja nie smaruję). Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.

Smacznego :)

Rogaliki ;)