Wprawdzie to już nie sezon na dynie, ale ja puree z dyni mam pomrożone na moment, gdyby przyszła mnie ochota na coś z dynią i właśnie przyszła – w zimowe popołudnie, do książki. Idealnie rozgrzewa, na pewno z dodatkiem bitej śmietany nie jest dietetyczna, ale aromatyczna i pyszna.

dyniowa latte

Składniki:

  • ok 2 łyżki syropu cukrowego lub syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 espresso
  • ok 2 łyżki puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • bita śmietana i cynamon do dekoracji

Wykonanie:

Na dno szklanek wlej syrop cukrowy. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem puree z dyni, miodu i przypraw. Gdy będzie ciepłe – spienić – ja w takich przypadkach przelewam do 1l słoika, zakręcam słoik i mocno wstrząsam :) Wlać do szklanek. Cieniutką strużką wlać espresso. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Smacznego :)

pumpkin latte

pumpkin spice latte