Sezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co nie zapowiada się na odpoczynek u mnie, ale to dobrze, że jest praca, że jest co robić. Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy!
Składniki:
- 5 jabłek
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g miodu
- 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego)
Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe
Wykonanie:
Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.
Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 – 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
25 cze 2015
Wygląda bosko
Aga napisał(a):
25 cze 2015
Dziękuję
Agnieszka, Dom na obcasach napisał(a):
22 cze 2015
Rewelacyjny! Nic dodać, nic ująć! Pycha
Aga napisał(a):
23 cze 2015