Sezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co nie zapowiada się na odpoczynek u mnie, ale to dobrze, że jest praca, że jest co robić. Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy!

pudding z rabarbarem

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
SOS KARMELOWY:
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g miodu
  • 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego)

Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem.

Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.

Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 30 – 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor.

Smacznego :)

[cookd]

pudding z jabłkamipudding