Błyskawiczne w przygotowaniu, wymieszać składniki, rozgrzać tłuszcz i można smażyć. Pączki na serku homogenizowanym są idealne dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie pączków drożdżowych. Takie zwykłe pączki muszą wyrastać, trzeba czekać, a te tego nie wymagają, bo nie są na drożdżach. Za mną już chodziły takie pączki dawno, spróbowałam kiedyś ich w jednej z „sieciówek” i chciałam właśnie upiec takie wilgotne pączki. Te właśnie takie są, takie jakie sobie wymyśliłam, takie jakie chciałam zjeść. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba zarzucić dietetyczne potrawy i smażyć smakołyki Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni!
Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzieleniem się efektami
[cookd]
Składniki:
– 400 g serka homogenizowanego waniliowego;
– 2 szklanki mąki pszennej;
– 4 jajka;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 1 łyżka cukru pudru;
– szczypta soli;
– 50 ml wódki;
– cukier puder do posypania;
– tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju)
Wykonanie:
Serek zmiksować z jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu do temp. 170 stopni. Za pomocą dwóch łyżeczek formować kulki, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru z obu stron. Wyciągnąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
13 lut 2015
Uwielbiam takie serowe pączusie a Zuzia jaka już duża!!!
Aga napisał(a):
14 lut 2015
No urosła, urosła, tak jak Wasze maleństwa:) Ja też uwielbiam, szybko i pysznie!
Dagmara Osowska napisał(a):
6 lut 2015
Dlatego uwielbiam tłusty czwartek – gdzie nie spojrzę, tam pączusie! A te wyglądają cudownie, chyba nigdy nie jadłam przygotowanych na serku homogenizowanym ale brzmi kusząco Dziękuję za udział w akcji! Pozdrawiam ciepło!
Aga napisał(a):
10 lut 2015
Ja też uwielbiam Polecam do wypróbowania! Błyskawiczne i niezwykle pyszne