Jutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu i posypałam posiekanymi cukierkami czekoladowymi. Wyszło pysznie i na pewno trochę zdrowiej
Składniki:
Muffinki:
– 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej);
– 100 gorzkiej czekolady;
– 1/3 szklanki cukru;
– 16 g cukru wanilinowego;
– 90 g oleju;
– 1 łyżka kakao;
– 2 jajka
– 100 g konfitury wiśniowej
Krem:
– 30 dag chudego twarogu;
– 3 łyżki nutelli;
Dodatkowo:
– 3 posiekane cukierki czekoladowe
Wykonanie:
Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji.
Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami.
Smacznego!
[cookd]
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
22 kw. 2015
Wyglądają pysznie
Aga napisał(a):
23 kw. 2015
Dziękuję