Robi się ciepło, zbliża się lato. W tym czasie należy dużo pić. Ja lubię wodę, dzieci też wodę piją, ale czasami ma się ochotę na coś innego, orzeźwiającego, pachnącego owocami, pachnącego latem. Melisa jest uspokajająca, działa dobrze na trawienie, więc dzisiaj proponuję taką inną jej wersję, czyli melisa z arbuzem, truskawkami i ogórkiem. Każdy z tych składników działa orzeźwiająco, w połączeniu jest pyszny, lekki i idealny na gorące dni. Najlepiej zrobić cały duży dzbanek i mieć na chwilę spokój :)

melisa z ogórkiem

Składniki (2 duże szklanki):

– 0,5 litra melisy zaparzonej z 2 torebek, wystudzonej;

– 8 truskawek;

– 8 łyżeczek arbuza;

– 8 plastrów ogórka;

– sok z cytryny;

– woda do uzupełnienia

– lód

Wykonanie:

Truskawki, arbuza i ogórka rozdzielić do dwóch szklanek, rozlać melisę, uzupełnić wodą. Dodać do smaku sok z cytryny oraz lód.

[cookd]

Smacznego :)

melisa

 
Przepis na ziołowe orzeźwienie