Uwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki, ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha, a ja chcę wnieść trochę lata do domu. W takie dni przygotowuję makaron z truskawkami i twarogiem. Jak dla mnie danie bardzo sycące, jednocześnie pyszne. Zajadałam się w dzieciństwie takim daniem, a teraz sama robię je dzieciom. W koktajlu przemycam otręby owsiane, które są zdrowe, ale w ogóle nie wyczuwalne. Oczywiście nie były by sobą, gdyby nie uśmiechnęły się o szklaneczkę koktajlu. Szybko i pysznie
Składniki (4 porcje):
– 30 dag ulubionego makaronu;
– 40 dag truskawek;
– duże opakowanie jogurtu naturalnego;
– 16 g cukru wanilinowego;
– 1 duży dojrzały banan;
– 2 łyżki otrębów owsianych;
– 20 dag twarogu
Wykonanie:
Makaron ugotować. Truskawki umyć, odszypułkować wrzucić do blendera, dodać jogurt, pokrojonego banana, otręby i cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować.
Na talerzu położyć makaron, posypać twarogiem i polać sosem truskawkowym.
[cookd]
Smacznego
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
27 maja 2015
Najlepszy obiad na lato
Aga napisał(a):
28 maja 2015
To prawda! I niewymagający
Magda C. napisał(a):
6 maja 2015
Smak dzieciństwa:)
Aga napisał(a):
6 maja 2015