Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku, ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno, ale bałam się sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa, pamiętam jak moja Babcia przygotowała kiedyś pieczonego kurczaka z jabłkami i ziemniakami, miałam wtedy może z 10 lat, ale niewątpliwie smak pamiętam do dziś. Był obłędny, mięciutki. Z opinii słyszałam, że kurczak pieczony na butelce piwa wychodzi taki jak z rożna, moim zdaniem nie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich opinii, a może to po prostu kwestia piekarnika, ja nie mam opcji grilla. Mimo wszystko kurczak wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie rozpada i samo odchodzi od kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy
Składniki:
Marynata:
– 1/2 szklanki gorącej wody;
– 4 łyżki oleju;
– 1 łyżka sosu sojowego;
– 1 łyżka miodu;
– 1 łyżeczka pieprzu;
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach;
– 1 łyżeczka słodkiej papryki;
– 1 łyżeczka suszonego tymianku;
– 1 łyżeczka bazylii i oregano;
Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu do czasu obracając workiem wcierając w kurczaka marynatę.
Składniki do pieczenia:
– 1 zamarynowany kurczak;
– 1 butelka ulubionego piwa;
– 1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry;
– 3 cebule;
– 4 ząbki czosnku w łupinkach
– sól
Wykonanie:
Otworzyć butelkę piwa, odlać szklankę piwa do podlewania kurczaka. Otwartą butelkę piwa ustawić w naczyniu żaroodpornym, nałożyć na nią kurczaka. Do foremki wrzucić pokrojone ziemniaki, obrane cebule przekrojone na pół oraz ząbki czosnku, posypać dużą ilością soli i podlać pozostałą marynatą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę, piec podlewając kurczaka co jakiś czas piwem. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-30 minut, gdyby piwo z butelki się nie pieniło wsypać szybko szczyptę soli. Po upieczeniu kurczaka odstawić na około 20 minut, żeby soki z niego od razu nie wypłynęły i nie był suchy.
[cookd]
Komentarzy: 8
Marta napisał(a):
13 lut 2015
Zjadłabym z przyjemnością
Aga napisał(a):
14 lut 2015
Polecam do wypróbowania, albo zapraszam do nas
Ania - Culinary Island napisał(a):
5 lut 2015
Wygląda obłędnie!
Aga napisał(a):
6 lut 2015
Dziękuję
Kasia napisał(a):
4 lut 2015
Muszę kiedyś zrobić takiego kurczaka. Co prawda niekoniecznie na butelce piwa, ale mam takie coś co nie wiem jak się nazywa, że imituje butelkę i na to nakłada się kurę. Ślinka leci, jak się patrzy na Twojego
Aga napisał(a):
6 lut 2015
Polecam, bo jest na prawdę pyszny i niewiele przy nim pracy
kulinarny blog samanthy napisał(a):
26 sty 2015
Pysznie upieczony
Aga napisał(a):
31 sty 2015
Dziękuję!