Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z pieczarkami. Dzisiaj zależało mi na szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich właśnie należy i tak się zaczęło.

Krokiety z pieczarkami

Składniki na 8 dużych krokietów:

  • Naleśniki:

– szklanka mleka;

– szklanka wody gazowanej;

– 2 jajka;

– 250 g mąki pszennej;

– duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru;

– łyżka oleju do ciasta;

  • Farsz:

– 40 dag pieczarek;

– 1 duża cebula;

– 15 dag żółtego sera;

– sól, pieprz;

– olej do smażenia

– jajko i bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem.

Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.

Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!

Krokiety