Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z pieczarkami. Dzisiaj zależało mi na szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich właśnie należy i tak się zaczęło.
Składniki na 8 dużych krokietów:
- Naleśniki:
– szklanka mleka;
– szklanka wody gazowanej;
– 2 jajka;
– 250 g mąki pszennej;
– duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru;
– łyżka oleju do ciasta;
- Farsz:
– 40 dag pieczarek;
– 1 duża cebula;
– 15 dag żółtego sera;
– sól, pieprz;
– olej do smażenia
– jajko i bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem.
Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Komentarzy: 6
ugotujmyto.pl napisał(a):
7 kw. 2013
Uwielbiam takie krokiety :)! Pozdrawiam!
Aga napisał(a):
7 kw. 2013
Są pyszne:) Pozdrawiam!
Samantha napisał(a):
5 kw. 2013
Znakomite i pyszne z pieczarkami ! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
6 kw. 2013
Dziękuję! Pozdrawiam
whiness napisał(a):
5 kw. 2013
Uwielbiam krokiety z pieczarkami i żółtym serem! Obecnie są to moje ulubione naleśniki!
Aga napisał(a):
5 kw. 2013
Przyznam szczerze, że ja kombinowałam z dostępnych w lodówce składników i rzeczywiście efekt był zdumiewająco pyszny!