Sezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam jeszcze do takiej kompozycji dorzucić truskawki i już nic więcej mi nie potrzeba. Gdybym żywiła się sama, to w takim sezonie mogłabym zrezygnować z wielu rzeczy, nie jeść mięsa, a truskawki jeść codziennie. Tym razem osłodziłam dzisiejszą niedzielę ciastem z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie ciasta to 15 minut, błyskawiczne, niewymagające, pięknie rośnie i jest pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam :)

jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej tortowej;

– 0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych;

– 3/4 szklanki cukru;

– 16 g cukru wanilinowego;

– 3 jajka;

– 1 szklanka jogurtu naturalnego;

– 1/2 szklanki oleju;

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 łodygi rabarbaru

Kruszonka:

– 2 łyżki mąki;

– 5 łyżek otrębów owsianych

– 3 łyżki cukru;

– 50 g masła miękkiego

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Rabarbar obrać, pokroić w kawałki około 0,5 cm, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar.

Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec 45-50 minut, ja po 35 minutach położyłam folię aluminiową na wierzchu, żeby mi się nie spiekło z góry za mocno.

Studzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

[cookd]

Smacznego!

ciasto z rabarbarem placek z rabarbarem