Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem.
Składniki:
– 1 marchewka;
-1 pietruszka;
– 1/2 pora;
– 1/3 selera;
– 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler);
– 100 g ugotowanego ryżu;
– 1 łyżeczka miękkiego masła;
– 1 łyżka mąki;
– 1/2 szklanki śmietany 18%;
– 2 łyżki posiekanego koperku;
– łyżeczka słodkiej papryki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzić i zagotować.
Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną.
Smacznego
Komentarzy: 3
Marta napisał(a):
7 mar 2013
Za oscypkami nie przepadam, ale w takiej wersji, może by mi smakowały
Samantha napisał(a):
5 mar 2013
Ja też lubię zupy, choć rzadko je robię. Z oscypkiem na pewno przepyszna !
Aga napisał(a):
5 mar 2013
Dziękuję, smak wyszedł na prawdę ciekawy