Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem.

jarzynowa

 

Składniki:

– 1 marchewka;

-1 pietruszka;

– 1/2 pora;

– 1/3 selera;

– 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler);

– 100 g ugotowanego ryżu;

– 1 łyżeczka miękkiego masła;

– 1 łyżka mąki;

– 1/2 szklanki śmietany 18%;

– 2 łyżki posiekanego koperku;

– łyżeczka słodkiej papryki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzić i zagotować.

Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną.

Smacznego :)