Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach i takie jedzenie u nas w domu cieszy się wielką popularnością. Zwykłe, syte i niezwykle smaczne. Chociaż oczywiście lubimy różnego rodzaju nowe pomysły. Zapraszam na spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu.

100_9135

Składniki:

– 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego;

– cebula;

– olej;

– sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka);

– mąka, woda

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano, ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem. Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia dodajemy  przekrojoną na pół cebulę (można dodać pokrojoną w kostkę, ale ja tą cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką.

My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz podsmażonymi buraczkami z cebulką.

Polecam, bo danie łatwe i niezwykle smaczne :)

100_9138