Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach i takie jedzenie u nas w domu cieszy się wielką popularnością. Zwykłe, syte i niezwykle smaczne. Chociaż oczywiście lubimy różnego rodzaju nowe pomysły. Zapraszam na spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu.
Składniki:
– 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego;
– cebula;
– olej;
– sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka);
– mąka, woda
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano, ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem. Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia dodajemy przekrojoną na pół cebulę (można dodać pokrojoną w kostkę, ale ja tą cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką.
My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz podsmażonymi buraczkami z cebulką.
Polecam, bo danie łatwe i niezwykle smaczne
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
10 lut 2013
Wygląda pysznie My też czasem dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy a te buraczki to na pewno wypróbuję
Aga napisał(a):
10 lut 2013
Dziękuję:) Twój gulasz zainspirował mnie to stworzenia naszego:) A buraczki polecam:)