I znów nie mój przepis, a dzieło P. Ja w tym miałam udział taki, że posiekałam cebulę, pokroiłam pieczarki i jadłam. Tak niewiele składników, a efekt na prawdę smaczny. Zazwyczaj taki farsz wykorzystujemy do nadziewania bułek, ale tym razem wykorzystaliśmy chleb. Ostry smak pieczarek idealnie komponuje się ze smakiem chleba. Ojjj, ale się zajadałam
Składniki:
– 1/2 kg pieczarek,
– 1 duża cebula;
– oregano, ostra papryka;
– plasterki żółtego sera;
– olej rzepakowy
– czosnek
– kromki chleba;
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy umyte pokrojone pieczarki. Dodajemy sporą szczyptę oregano i dusimy do momentu aż pieczarki będą miękkie.
Cebulę siekamy, na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek i wszystko razem jeszcze chwilę mieszamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oleju i tworzymy taką „mazię”, którą smarujemy każdy kawałek chleba.
Na tak przygotowane kromki nakładamy porcję pieczarek, kawałek sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 5 minut, aż się ser rozpuści a grzanki zrumienią.
Smacznego
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
30 cze 2013
Potwierdzam pyszne!
Aga napisał(a):
6 lip 2013
Lubię jak czasem ktoś dla mnie coś przygotuje