Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową, którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek tej mini babeczki. Gruszkowe babeczki piekłam w małej formie, dzięki czemu są bardzo urocze i delikatne. Można ładnie je zapakować i komuś podarować w prezencie lub zapakować do święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny.Gruszkowe babeczki

Składniki (8 małych babeczek):

– czubata szklanka mąki;

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

– 100 g masła;

– 0,5 szklanki cukru;

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

– 1 opakowanie cukru wanilinowego;

– mała szczypta soli;

– 2 jajka;

– 1 duża gruszka;

– cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa

Wykonanie:

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta.

Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym przypadku posmarować masłem i posypać bułką tartą), nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.

Babeczki wyjąć z formy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.

Smacznego :)

Babeczki

Przepis na chwilę kawowej przyjemności