Ciężko mi nawet powiedzieć ile dyni przerobiłam w tym roku. Mały człowiek uwielbia dynie, mam ją w słoikach i zamrożoną, zawsze można ją wykorzystać do deserów, do obiadów, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zapomniałam do masy dodać oleju, mimo wszystko gofry wyszły chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Gdy zamienilibyśmy jeszcze mąkę pszenną na jakąś pełnoziarnistą, np. orkiszową, byłyby bardziej fit :) Ja wykorzystałam purre z dyni pieczonej. Zapraszam do wypróbowania.

gofry fit dyniowe

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 400 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

W misce miksera umieścić składniki. Całość zmiksować, po czym odstawić na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać porządnie gofrownicę, umieścić w niej ciasto i smażyć gofry około 5-6 minut, aż ładnie się zrumienią.

Ja podałam z bitą śmietaną i oprószyłam cynamonem.

Smacznego :)

dyniowe gofry