Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się do nich przekonać, bo po co, jak w domu mam pyszne, którymi zajadają się wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy :) Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj.

drożdżówki z serem

Składniki:

CIASTO:

– 250 ml mleka;

– 80 g oleju;

– 450 g mąki pszennej;

– 25 g świeżych drożdży;

– 65 g cukru;

– 1 łyżeczka pasty z wanilii;

– 1 jajko;

– szczypta soli

LUKIER:

– kilka łyżek gorącej wody;

– 300 g cukru pudru;

NADZIENIE SEROWE:

– 0,5 kg twarogu niemielonego;

– 2 żółtka;

– 100 g cukru pudru;

– 2 łyżki śmietany 18%;

– 1/2 łyżeczki pasty z wanilii

DODATKOWO:

– 1 jajko;

– 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Ciasto:
Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany).
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie serowe:
Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
Formowanie bułeczek:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy.
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu  na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).

[cookd]

Smacznego :)

drożdżówki