Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się do nich przekonać, bo po co, jak w domu mam pyszne, którymi zajadają się wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj.
Składniki:
CIASTO:
– 250 ml mleka;
– 80 g oleju;
– 450 g mąki pszennej;
– 25 g świeżych drożdży;
– 65 g cukru;
– 1 łyżeczka pasty z wanilii;
– 1 jajko;
– szczypta soli
LUKIER:
– kilka łyżek gorącej wody;
– 300 g cukru pudru;
NADZIENIE SEROWE:
– 0,5 kg twarogu niemielonego;
– 2 żółtka;
– 100 g cukru pudru;
– 2 łyżki śmietany 18%;
– 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
DODATKOWO:
– 1 jajko;
– 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany).
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie serowe:
Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
Formowanie bułeczek:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy.
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).
[cookd]
Smacznego
Komentarzy: 6
Marta napisał(a):
28 kw. 2015
Również mam słabość do drożdżówek i serników 😀
Aga napisał(a):
29 kw. 2015
Zakochana babeczka napisał(a):
25 kw. 2015
Ciasta drożdżowe i serniki także uwielbiam, właśnie dziś naszła mnie ochota na taką drożdżówkę z owocami ^^
Patrząc na te cudeńka z serem, chyba to będzie mój kolejny wypiek
Smakowicie się prezentują
Aga napisał(a):
26 kw. 2015
Polecam do wypróbowania
iza napisał(a):
24 kw. 2015
uwielbiam takie drożdżówki
Aga napisał(a):
24 kw. 2015
Ja również