Lubie fastfoody, od czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz!

Hamburger

Składniki:

  • Kotlet:

– 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;

– 2 łyżki posiekanych kaparów;

– 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula;

– pół szklanki wody;

– sól, pieprz

  • Sos: 

– 3 łyżki majonezu;

– 1 ogórek konserwowy;

– 1 szalotka;

– płaska łyżeczka musztardy

– spora szczypty czosnku w proszku;

– 0,5 łyżeczki cukru;

– 2 spore szczypty słodkiej papryki 

– 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

  • Dodatkowo:

bułki do hamburgerów;

– czerwona cebula pokrojona w piórka;

– pomidor;

– żółty ser;

Wykonanie:

Przygotowanie sosu:

Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.

Mięso:

Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut.

Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem.

Smacznego :)