Dzień kobiet, szukałam więc pomysłu, aby osłodzić sobie ten dzień. Pogoda dzisiaj okropna, więc dodatkowo słodkość powinna być strasznie słodka. Tak właśnie trafiłam na ciasto snikers u Marty. Ciasto nam bardzo smakuje, dla mnie może odrobinę za słodkie, następnym razem do ciasta dodam mniej cukru. Ciasto jest kruche, więc najlepiej je zrobić dzień wcześniej, żeby trochę zmiękło, ale na wszelką chandrę i brzydką pogodę jest idealne
Składniki:
– 400 g mąki tortowej
– 250 g margaryny
– 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.
Składniki na krem:
– 1/2 litra śmietany 36%
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 opakowanie „śmietan fix-u”
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.
Składniki na karmel:
– 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa
Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.
Dodatkowo:
– orzechy włoskie
Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy.
Smacznego : )
Komentarzy: 3
Marta napisał(a):
10 mar 2013
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu Uwielbiam snikersa, pięknie Ci wyszedł!!!
magma napisał(a):
8 mar 2013
pyszne ciacho:) lubię snikersa:)
Anita napisał(a):
8 mar 2013
Rewelacyjny:)
Jak zwykle zresztą, aż chciałoby się go zjeść.
p.s. jeszcze raz dziękuję za rady dotyczące sernika:)