Jak już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam  możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto.

 Razowiec

 Składniki:

zaczyn:

– 90 g wody;

– 90 g mąki żytniej (typ 2000);

– 60 g zakwasu żytniego

ciasto właściwe:

– cały zaczyn;

– 210 g wody;

– 240 g mąki żytniej (typ 2000);

– 20 g melasy lub miodu;

– 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym pieczeniem.

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać (zakwas powinien być aktywny) i odstawić pod folią na ok 12 godziny (ja odstawiam na całą noc).

Ciasto właściwe: do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, miód i sól. Wymieszać.

Przełożyć do keksówki (zajmie około połowę wysokości), przykryć folią i ściereczką i odstawić na 2 do 4 godziny wyrastania.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut (ewentualnie 40 minut, wtedy jest minimalnie bardziej lepki).

Studzić na kratce, kroić dopiero po około 20 godzinach (chlebek musi się ustabilizować we wnętrzu).

Smacznego!

Poprzedni wpisMuffinka kurczaczek Następny wpisBabka piaskowa

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Komentarzy: 4

  1. Marta napisał(a):

    29 mar 2013

    Odpowiedz

    Na taki chlebek na pewno warto czekać :)

    • Aga napisał(a):

      29 mar 2013

      Odpowiedz

      To prawda. Domowe pieczywo może i jest pracochłonne, ale ile w nim serca :)

  2. dosismakolyki napisał(a):

    24 mar 2013

    Odpowiedz

    też piekę chlebki 😉 cudnie wtedy pachnie w całym domu

    • Aga napisał(a):

      24 mar 2013

      Odpowiedz

      To prawda, a smak domowego chleba jest niepowtarzalny :)

A co Ty o tym sądzisz?

Imię wymagane

Strona www


Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl