Bułeczki z pieczarkami, zawsze jak miałam możliwość i akurat byłam głodna to pochłaniałam taką bułkę na stacji benzynowej… wiem, wiem, nie jest to najzdrowsza opcja, ale cóż poradzić, jak coś smakuje. Chodziły za mną te bułki już od jakiegoś czasu, a że potrzeba matką wynalazków jest, to powstały takie mięciutkie bułeczki, po brzegi wypełnione pieczarkami. Kiedyś pokazywałam Wam bułki z pieczarkami wykonane przez P. Przepis na cisto znalazłam tutaj i tak są nasze pyszne, mięciutkie bułeczki, który w łatwy sposób można przygotować samemu w domu. A są wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej
- 125 ml letniego mleka
- 125 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
- 750 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej, do smażenia
- sól, ostra papryka i pieprz, do smaku
- 30 dag sera żółtego
W garnuszku pokruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Przygotować nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.
Smacznego!