Uwielbiam wypieki drożdżowe, moi domownicy również. Ja najchętniej zjadam jeszcze ciepłe, podobno od ciepłych może boleć brzuch, na szczęście nie mam takiego problemu nigdy 😉 Zastanawiałam się co zrobić z jeżynami, które dostałam z ogródka. Część zostało zjedzonych na szybko, część z owsianką, ale została garść, miałam również garść malin więc postanowiłam upiec bułki. Zniknęły błyskawicznie.
Składniki:
– 3 szklanki mąki + 2 łyżki
– 75 masła roztopionego i ostudzonego;
– 1 jajko;
– 4 łyżki cukru do wypieków;
– 25 g świeżych drożdży;
– szklanka ciepłego mleka;
– szczypta soli;
– 1 łyżka cukru wanilinowego
Nadzienie:
– garść malin i jeżyn;
– 1 łyżka cukru pudru;
– 1 łyżka cukru wanilinowego;
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
– żółtko do posmarowania bułek
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
2 łyżki mąki, cukier wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem, dodać masło i wkruszyć drożdże. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią, nakładać porcję nadzienia i sklejać jak sakiewkę układając łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem każdą bułkę.
Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarzy: 11
Ania napisał(a):
11 wrz 2013
Bułeczki zachwycają swym nadzieniem i idealnym kształtem Pozdrawiam
Aga napisał(a):
11 wrz 2013
Dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam
Kasia napisał(a):
10 wrz 2013
Bułeczki przepyszne Dziękuję za przepis!!! Teraz piecze mi się ciasto bo zostało jeżyn mój mąż będzie zachwycony i dumny że potrafię się tak zorganizować
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
Cieszę się, że smakują:)
Kasia napisał(a):
10 wrz 2013
Myślę że jajko trzeba dodać wtedy co przesianą mąkę ponieważ w przepisie nie jest napisane kiedy
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
Tak, wtedy co przesianą mąkę, już poprawiłam
Kasia napisał(a):
10 wrz 2013
Aha i zrobię tylko z jeżynami bo malin nie mam
Kasia napisał(a):
10 wrz 2013
A ja dziś będę robiła te bułeczki właśnie zaczynam zamiast cukru do wypieków dodam zwykłego cukru dam znać jak wyszły Pozdrawiam!
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
Koniecznie daj znać czy zasmakowały Pozdrawiam!
Marta napisał(a):
8 wrz 2013
Wyglądają tak pięknie, że żałuję, że nie możesz ich przesłać internetem 😀
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
Zapraszam do nas na bułeczki! Były pyszne