Chorzy, czerwiec, powinna być piękna pogoda a dopadły choroby w naszym domu. Dzieci chore, ja chora, tylko P. jakoś się trzyma. Obyśmy go nie zaraziły. Myślę, że wpływ na nasze choroby ma ciągłe deszcze, a wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje.
Składniki:
– 1,5 główki młodej kapusty;
– 35 dag żeberek;
– 2 pętka kiełbasy;
– 2 średnie cebule;
– 1 duża marchewka;
– 1 średnia pietruszka;
– pół szklanki przecieru pomidorowego;
– sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego;
– olej;
– koperek;
Wykonanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut.
W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju. Dodać do garnka z przyprawami. Wszystko gotować około 20 minut. Gdy kapusta zmięknie dodać przecier i gotować jeszcze 10 minut.
Posiekać koperek, dodać, zamieszać.
Podawać z pieczywem lub z młodymi ziemniakami.
Smacznego
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
8 cze 2013
Szybkiego powrotu do zdrowia! taki bigos na pewno pomoże
Aga napisał(a):
8 cze 2013
Dziękuję Oby, bo te choroby dały w kość.
Klaudia napisał(a):
7 cze 2013
Piękne się prezentuje Pychotka
Aga napisał(a):
7 cze 2013
Dziękuję Pozdrawiam