Nie samymi słodkościami żyje człowiek. Wprawdzie przez te upały nie specjalnie chce się gotować wymagające czasu potrawy, ale gdy zobaczyłam ten przepis w Skarbcu kulinarnym wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie przypraw niezwykle mnie intrygowało, oczywiście lekko zmodyfikowałam przepis, ale myślę, że kwintesencję smaku zachowałam. Starsza córka nie przepada za kilkoma składnikami tej potrawy, ale nie powiedziałam jej przed spróbowaniem co w niej jest i się zachwycała, a później się śmiała, kolejny dowód na to, że nie można się zrażać do czegoś zanim się nie spróbuje, a dzieci nie wszystko muszą wiedzieć od początku Nie podałam tego dania z chlebkami, ale z ryżem.
Składniki:
– 0,6 kg piersi z kurczaka;
– 100 g masła;
– 5 goździków
– 0,5 laski cynamonu (5 cm)
– 2 ząbki czosnku
– 2 średnie cebule
– puszka pokrojonych pomidorów
– 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
– 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
– 1 pełna łyżeczka kurkumy
– 1/4 pełnej łyżeczki soli
– 200 ml wody
– 0,5 pełnej łyżeczki mielonego imbiru
– 1/4 łyżeczki Garam Masala
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
- Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).
- Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
- Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
- Dodać posiekany drobno czosnek.
- Dodać posiekaną drobno cebulę.
- Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły
- Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin, kolendrę, kurkumę i sól
- Smażyć ok. 1 min.
- Dodać kurczaka.
- Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
- Wlać wodę.
- Dodać pomidory.
- Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
- Dodać imbir
- Dodać przyprawę Garam Masala.
- Wymieszać.
- Odstawić z płomienia.
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
13 sie 2013
Uwielbiam takie przysmaki
Aga napisał(a):
13 sie 2013
Ja trochę się bałam takiej mieszanki, ale wyszło na prawdę smacznie
Samantha napisał(a):
12 sie 2013
Znakomity przepis, a danie bardzo apetyczne
Aga napisał(a):
12 sie 2013
Polecam, bo na prawdę ciekawe i smaczne!