Jak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
– 3 szklanki mąki;
– 2 żółtka;
– niepełna szklanka kwaśnej śmietany;
– 2 łyżki cukru;
– 1 opakowanie cukru wanilinowego;
– 125 g margaryny;
– 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny);
– 50 g drożdży;
– marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań)
– cukier puder do posypania;
Wykonanie:
Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować jajkiem (ja nie smaruję). Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Smacznego
Komentarzy: 7
kulinarny blog samanthy napisał(a):
15 sty 2014
Bardzo kuszące, przepysznie wyglądają
Aga napisał(a):
15 sty 2014
Dziękuję, a wyszły naprawdę pyszne!
Marta napisał(a):
7 mar 2013
Muszę przygotować
Aga napisał(a):
7 mar 2013
Polecam serdecznie, są pyszne!
Luka Li napisał(a):
2 mar 2013
Apetyczne! Bardzo lubię takie rogaliki:)
Aga napisał(a):
2 mar 2013
Polecam, są pyszne
Anita napisał(a):
2 mar 2013
Kolejny fajny pomysł:)Widać, że super wyszły:)