Bardzo aromatyczny kurczak curry z warzywami. Idealny jako szybki obiad, w łatwy sposób można przemycić w nim mnóstwo warzyw.
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18 %
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garści mrożonego kalafiora z brokułem i marchewką
- 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki’
- soku z 1/2 limonki
- olej
- sól, pieprz
Filet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekany imbir, sok i skórkę z limonki oraz jedną łyżkę oleju. Marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut do uwolnienia aromatów. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.
Smacznego!